Gala Femeilor Rome 2012

Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna” si Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala a organizat miercuri, 7 martie a II-a editie a Galei Femeilor Rome – „Priveste-ma asa cum sunt!”.
Desfasurat la Teatrul de revista „Constantin Tanase”, evenimentul a inceput intr-o atmosfera emotionanta cu imnul romilor „Gelem, gelem”, interpretat de Rodica Tudor.
Peste 400 de persoane prezente s-au bucurat de momentele oferite de catre organizatori. Scopul galei a fost scoaterea din anonimat a femeile rome invizibile pentru societatea romaneasca, cele care si-au adus contributia pentru comunitatile de romi. Prezentatorii Doinita Oancea si Alexandru Tudor ne-au introdus in atmosfera de gala.
Au existat sase sectiuni la fiecare fiind subsectiuni unde au fost nominalizate cate 3 femei rome. Astfel, dupa ce juriul a decis cu greu, fericitele castigatoare la Gala Femeilor Rome de anul acesta sunt:
Sectiunea Educatie
– Inspectoare Scolara – Gina Anton
– Mediatoare scolara – Bustean Anisoara
– Profesoare Limba Rromani – Dragomir Mariana
Sectiunea Sanatate
– Letitia Stoicescu – Mediatoare sanitare
– Doctori – Mariana Zoica
Sectiunea Social-Economic
– Social-Economic – Mariana Papalet
– Antreprenoriat – Dumitru Elena
– Locuire Dezvoltare – Semiramida Balan
Sectiunea Participare Publica
– Activiste pentru drepturile omului – Mariana Buceanu
– Activiste pentru drepturile femeii – Nicoleta Bitu
– Experte locale – Tatiana Parvu
Sectiunea Cultura
– Teatru – Oana Rusu
– Muzica –Stefania Calofir
Sectiunea Mass-Media
– Jurnalism –Antoaneta Edves
– Premiul special al juriului – Rubina Feraru
La noua sectiune, “Cea mai populara femeie roma a anului 2011”, timp de o saptamana publicul a votat acumuland un numar de 650 de voturi. Fericita castigatoare a fost Doinita Oancea.

Printre momentele de premiere ne-au incantat cu muzica lor Marian Mexicanu, Stefania Calofir si Oana Rusu cu un moment extraordinar de teatru la care toata sala s-a ridicat in picioare.
Gala s-a incheiat cu un cocktail si cu expozitia cu vanzare de suveniruri si martisoare. Suma stransa va fi oferita ca donatie pentru familia Linguraru din localitatea Ganeasa.
„Priveste-ma asa cum sunt! transmite mesajul de a NU generaliza si de a vedea femeile asa cum sunt ele, cu experientele, valorile si trairile lor. Suntem obisnuiti sa le vedem pe cele exotice, cersetoare, vrajitoare, sau hoate. Prin evenimentul nostru am dorit si speram ca am reusit sa aratam si o alta imagine a femeilor rome, pentru a da voce si femeilor invizibile. Aflata la a doua editie, Gala Femeilor a devenit deja o comunitate a femeilor rome, un spatiu de afirmare a identitatii noastre si de apreciere a angajamentului nostru pentru comunitatea roma” – a declarat Carmen Gheorghe una dintre cele trei initiatoare ale galei.
Multumim partenerilor acestui eveniment: Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Departamentul pentru Relatii Interetnice, Agentia Nationala pentru Romi, TVR si Zile si Nopti.

 

 

Cea mai populara femeie roma !

  • (62%, 405 Votes)
  • (30%, 197 Votes)
  • (8%, 48 Votes)

Total Voters: 650

Loading ... Loading ...