Informare Gala 2013

Gala Femeilor Rome “Privește-mă așa cum sunt!” 2013 a celebrat Ziua Internațională a Femeii împreună cu 300 de persoane la sala ARCUB din Bucuresti reunind: femeile rome și nerome din țară, reprezentanți din partea Ministerului Educației, Ministerului Muncii, Parlamentului României, Agenției Naționale pentru Romi, ambasade, autorități locale, societății civile rome și nerome, Mass-Media, cadre didactice din școli și licee, experți locali pentru problemele romilor.

Gala Femeilor Rome a fost organizată de asociații ale romilor precum Centrul pentru Educație și Dezvoltare Socială, Agenția “Impreună”, Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeii- E-Romnja și Asociația pentru Dezvoltare și Incluziune Socială. Multumiri speciale adresăm partenerilor acestui eveniment care au făcut posibilă continuarea inițiativei noastre în acest an: Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Roma Education Fund Budapesta, Partida Romilor, Romano Butiq, Asociația Florarilor din Romania, Asociația O DEL Amenca, Asociațiile feministe FRONT și Centrul FILIA, ISPMN (Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale). Pentru desemnarea premiilor din această ediție s-a întrunit o comisie de jurizare compusă din:
Rodica Bărlănescu, Ambasada SUA,
Oana Băluță, președintă Centrul FILLIA-Centru de Studii de Gen și Dezvoltare Curiculară,
Loredana Dumitru, jurnalistă TVR,
Anton Gina, activistă romă, laureată a Galei Femeilor Rome
Daniela Dragnea, președinta Organizației Femeilor Liberale, sector 3
Dezideriu Gergely, Director Centrul European pentru Drepturile Romilor,
Gabriel Andreescu, profesor la Departamentul de Stiințe Politice a SNSPA
Le mulțumim pentru efortul și angajamentul deosebit cu care s-au implicat în organizarea acestui eveniment!
Mulțumiri speciale adresăm celor care au înmânat personal premiile: Csaba Asztalos, Costel Bercuș, Lavinia Stoica, Daniel Vasile, Oana Băluță, Nicoleta Bițu, Vali Rupiță, Mugur Vărzariu, Alina Ungureanu, Cătălina Olteanu, Mariana Dincă și Mihai Manu. Premii și distincții s-au acordat pentru 12 femei rome din România cu profesii respectabile la următoarele secțiuni de premiere:
Secțiunea educație cu 3 subsecțiuni
Educatie – Inovare si Creativitate- Doina Mihai, Jilava, județul Ilfov
Învățămant- Corina Ceama, Braila
Mediere școlară – Tudorache Florina Vyvy , județul Ilfov

Sectiunea Sănătate- Bolmandîr Mirela, județi Galati ,
Secțiunea Ocupare- Anda Lupușor, județul Timiș
Secțiunea Incluziune Socială- Gabriela Petre, județul Prahova
Secțiunea Voluntariat Acțiuni Umanitare- Onoriu Estera, București
Sectiunea Actiune civică- Florina Busuioc, București
Sectiunea Cultură- Ioniță Cornelia, București
Sectiunea Mass-Media – Carmen State
Premiul special al juriului pentru activism în domeniul drepturilor omului – Nora Costache, județul Ilfov
Premiul organizatorilor pentru întreaga carieră- Gabi Luncă.
În acordarea premiilor, criteriile au fost și rămân:
• implicare socială individuală remarcabilă în beneficiul comunității de romi
• angajament și dedicație problematicii rome
• mobilizarea și încurajarea altor femei în viața comunității romilor
• viziunea și capacitatea de leadership în comunitatea de romi
• activism civic în domeniul drepturilor femeilor
Anul acesta, Gala s-a alaturat Campaniei Internaționale Împotriva Violenței Femeilor și a reacționat la valurile îngrijorătoare de rasism și extremism îndreptate recent către femeile rome. În sprijinul dragostei pentru viață și pentru demnitate umana , “Casa de Ajutor Reciproc -PAKIV” a constituit un fond pentru într-ajutorarea a 10 familii care fac eforturi uriașe pentru creșterea și educarea a copiilor. Această initiativă a venit ca un raspuns la propunerile rasiste ale unui membru de partid aflat la guvernare care a susținut idea de sterilizare a femeilor rome. Anterior acestei declarații o organizație extremistă anunța pe un blog că oferă o recompensă de 300 de lei fiecărei femei rome care se supune unei operaţii de sterilizare în 2013. Colectivul acestui fond a identificat 10 familii care vor beneficia de un premiu de 300 lei. “Premiile” oferite organizațiile de romi reprezintă o alternativă polemică la anunțurile despre premierea sterilizării voluntare sau/și forțate a femeilor de romi sau a femeilor sarace.
Acest dar modest este un mesaj de solidaritate si prețuire pentru acei copii și întreținătorii lor care au voința de nu rămane în sărăcie.

Evenimentul a găzduit expoziție de fotografii, mărțișoare tradiționale lucrate de mână și donate în sprijinul Galei de către copiii de la atelierul de pictură al școlii gimnaziale Galbinași și fetele organizatoare. Au fost momente muzicale oferite de formația Gypsy Casual și Irina Tănase (solistă, participantă la emisiunea Vocea României). De asemenea, o trupă de actori romi amatori RomActor au oferit Galei un spectacol plin de umor cu o scenă din piesa “Frumos e în septembrie la Veneția”, după T. Mazilu. Trupa RomActor a apărut în cadrul proiectului voluntar de teatru RomActor, pus pe roate de Ninel Petrache cu sprijinul ActiveWatch. Le mulțumim celor doi tineri liceeni Iulia Damian și Daniel Papaleț! Un moment de poezie romani-română a fost oferit de către tânăra liceeană din Craiova, Izabela Tiberiade care 16 ani a scris cateva volume de poezii editate în limba romani precum “Magia albastră – O bodlo drabardimos”.
Mulțumim Mestesukar Butiq care au pus la dispoziția Galei o colecție originală de vestimentație romani.
Odată cu lansarea acestei Gale din 2011 și până în prezent, suntem încântați să vă informăm că, până în prezent am identificat peste 150 de femei rome din toată țara active în domenii precum educație, sănătate, ocupare, incluziune socială, participare publică, cultură, justiție, mass-media, locuire, dezvoltare comunitară. Ele sunt în întregime câștigătoare pentru că există și combat stereotipurile și prejudecățile despre noi, femeile rome! Le mulțumim din inimă tuturor celor 25 voluntari și voluntare care au contribuit la organizarea logistică și administrativă a acestui eveniment deosebit! Mulțumim tuturor care au ajutat la identificarea femeilor rome active din România! Mulțumim celor care au donat pentru organizarea următoarei ediții a Galei iar pentru cei care nu au avut șansa să doneze, vă invităm pentru să accesați site-ul www.galafemeilorrome.ro!
Le mulțumim din inimă tuturor celor care ne-au onorat cu prezența la eveniment și vă așteptăm la o nouă ediție a Galei Femeilor Rome!

Leave a Reply


Cea mai populara femeie roma !

  • (62%, 405 Votes)
  • (30%, 197 Votes)
  • (8%, 48 Votes)

Total Voters: 650

Loading ... Loading ...